Magnezyum Vücudumuz İçin Neden Önemli?

06-04-2023 13:47
Magnezyum Vücudumuz İçin Neden Önemli?

Magnezyum, vücudun işlevi için çok önemli bir mineraldir ve vücutta en bol bulunan 4. mineraldir. Vücut bu minerali kendi başına üretmediği için gıdalar ve gerektiğinde de takviyeler vasıtasıyla alınması gereklidir. Magnezyum kan basıncının normal seviyede seyretmesine, kemiklerin güçlü ve kalp ritminin sabit kalmasına yardımcı olur. Ayrıca düşük magnezyum seviyeleri kısa vadede belirtilere neden olmasa da, tip 2 diyabet, kalp hastalığı, duygu bozuklukları ve migren gibi rahatsızlıklarla bağlantılıdır.
Magnezyum eksikliğine hipomagnezemi denir. Magnezyum eksikliği; aşırı alkol tüketimi, sindirim sistemi hastalıkları, bazı ilaçların yan etkisi ve şeker hastalığından kaynaklanabilir. 


Magnezyum Değerleri Kan Testlerinde  Çıkar Mı?


Magnezyumun %99'u kemiklerde, dokularda ve hücrelerde bulunurken sadece %1'lik kısmı kanda bulunur. Bu nedenle kan testlerimizde çıkan magnezyum değeri bize yeterli bilgiyi sağlayamaz. Kan testlerinde çıkan değer 'hücre dışı' olarak adlandırılırken asıl önemli olan 'hücre içi' magnezyum değeridir. Fakat hücre içi minaeral testlerine çoğunlukla bakılmamaktadır. 


Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri



İştahsızlık
Mide bulantısı, kusma
Yorgunluk, halsizlik
Kas krampları
Uyuşma, karıncalanma
Kişilik değişikleri
Kalp ritmi bozuklukları
Epileptik nöbet
Fibromiyalji
Zihinsel bulanıklık
Nedeni açıklanamayan kan kalsiyum ve potasyum düşüklüğü.


Magnezyum İçeren Besinler


Fındık, badem, fıstık, 
Yeşil yapraklı sebzeler ( özellikle ıspanak)
Fasulye
Kepekli ekmek
Avakado
Patates
Kahverengi pirinç
Muz
Yulaf ezmesi
Kabak çekirdeği
Bitter çikolata
Kinoa
Somon

Magnezyumun Faydaları Nelerdir?


Kalsiyum ve sodyum gibi diğer minerallerin emilimini ve kullanımını arttırır.
Kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını iyileştirir.
Böbreklerin çalışmasını düzenler ve idrar çıkışını artırır.
Sinir sisteminin çalışmasını düzenler ve stresi azaltır.
Kemik sağlığını korur ve osteoporoz riskini azaltır.
Krampları azaltır ve kas spazmlarını önler.
Adet dönemine bağlı olarak artan sancıların azalmasına yardımcı olur.
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonları önler.
Mide ülserlerini ve gastriti azaltır.
Cilt sağlığını iyileştirir ve cilt problemlerini azaltır.
Uyku kalitesini iyileştirir ve uyku düzensizliklerini azaltır.

Magnezyum Çeşitleri Nelerdir?


Magnezyum Glisinat
:
Adet öncesi sancılarında, uyku bozuklukları, anksiyetede etkilidir. En uygun kullanım saati akşam yemeğinden iki saat sonradır.

Magnezyum Malat: Fibromiyalji, kronik yorgunluk ve kramp gibi şikayetlerin azalmasında fayda sağlar. Enerji etkisinden de faydalanmak için kahvaltıdan 2 saat sonra alınmasıdır.

Magnezyum N-Asetil Taurinat: Taurinin tek başına kalp damar sağlığı, hipertansiyon ve kan şekeri düzenlenmesinde etkisi vardır, bu sebeple magnezyumun etkileri dışında içerdiği aktif taurinle kardiyovasküler sağlık için de faydalıdır. Uykuyu düzenler ve migren ataklarının sayısını ve şiddettini azaltır. Akşam yemeğinden iki saat sonra alınması uygundur.

Magnezyum Sitrat: Birçok mineralin bağırsaktan emilimini arttırır ve böbrek taşı oluşumunu azaltır. Kas dokuya geçişi iyidir ve kaslarla ilgili şikayetlerde etkilidir. Kabızlıkta kullanımı fayda verir. En uygun kullanım zamanı kahvaltıdan 2 saat sonradır.

Magnezyum L-threonate: Yüksek emilim oranına sahip magnezyum L-threonate, beyindeki magnezyum seviyesini artırma özelliği, kan beyin bariyerini geçebilmesinden kaynaklanır. Özellikle bilişsel işlev bozukluğu, hafıza problemleri, konsantrasyon bozukluğu, dikkat eksikliği, depresyon, anksiyete ve demans gibi bilişsel sağlık problemlerinin çözümüne katkı sağlar.Kısa ve uzun zamanlı hatırlamaya yardımcı olur. Uyku bozukluklarına faydalıdır. Gün içersinde bölünmüş dozlarda alınmalıdır.

Magnezyum Eksikliğinde Nasıl Bir Tedavi Uygulanır?


Magnezyum eksikliği, genellikle doğru beslenme ve magnezyum takviyeleri alınarak giderilebilir. Öncelikle, magnezyum içeren yiyecekler tüketilmelidir. Magnezyum takviyesi alınması da magnezyum eksikliğinin giderilmesinde yardımcı olabilir. Magnezyum eksikliğinin tedavisinde, doktorunzun veya eczacınızın önerilerine uyulması gerekir. 

 

Kaynakça:

https://www.vitocco.com.tr/

https://www.memorial.com.tr/

https://www.acibadem.com.tr/

https://www.medicalpark.com.tr/

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.